Zware EK-loting voor Belgian Lions

De loting voor Eurobasket 2017 bracht in het Turkse Istanbul voor de Belgian Lions een zware groep . De selectie van bondscoach Eddy Casteels komt in poule D met gastland Turkije, Rusland, Servië, Letland en Groot-Brittannië terecht.

De Lions werken de eerste ronde in Istanbul af. Als de Lions zich kwalificeren (eerste vier van elke poule) voor de 1/8ste finales blijven ze in Turkije. Het EK gaat door van 31 augustus tot 17 september en wordt in vier landen betwist. Naast Turkije ook in Finland (Helsinki), Roemenië (Cluj) en Israël (Tel Aviv).

EuroBasket 2017 is de 40ste editie van het Europees landenkampioenschap dat georganiseerd wordt door Fiba Europa om de vier jaar. De Belgian Lions wisten zich voor de vierde keer op rij te plaatsen voor deze campagne. Het eindigde in september 2016 als eerste op een pre-kwalificatietornooi met Zwitserland, Cyprus en IJsland.

Bondscoach Eddy Casteels overloopt even de landen. “Het is duidelijk dat er bij een EK geen sprake is van zwakkere broertjes. De eerste 2 matchen tegen Groot-Britannië en Letland zullen bepalend zijn en zetten we dus als doelstelling. Met de terugkeer van een aantal gevestigde waarden als Matt Lojeski, Axel Hervelle en Sam Van Rossom voegen we ervaring aan onze jonge kern toe die noodzakelijk zal zijn om succes te boeken. Het is mijn vierde EK met de Lions en ik ben ervan overtuigd dat we de tweede ronde kunnen halen, maar makkelijk wordt het allerminst.”

Het wordt een moeilijke taak voor de Lions.” Beaamt Jacques Stas die aanwezig was bij de loting. “Het zal erop aankomen om van bij de start van deze campagne echt klaar te zijn en de eerste 2 matchen als hecht blok te spelen.  Daarna kunnen we onze kansen verder inschatten.”

Ook speler Maxime De Zeeuw reageerde met gemengde gevoelens: “In onze groep zijn enkele ploegen onaantastbaar en het wordt dus een kwestie van onze krachten goed te doseren. En uiteraard is het als speler een unieke ervaring om tegen Turkije uit te komen in Istanboel.”

Onze tegenstanders

Grootmacht Servië (3de op Fiba ranking) behaalde recent zilver op de Olympische spelen door Australië uit te schakelen in de halve finales, en is dus de favoriet in deze groep.  Spelers als Bogdanovic, Theodosic en Raduljica zijn klinkende namen, en vormen een stevig geheel onder leiding van coach Dordjevic.

Bij Letland (35ste op FIBA ranking) speelt niemand minder dan New York Knick Kristaps Porzingis. Op de Olympische spelen toonde shooting guard Bertans (momenteel spelend in de Turkse competitie) zich met meer dan 16 punten gemiddeld. Op EuroBasket 2015 eindigde het op de 8e plaats.

Rusland staat momenteel de 9de plaats op de FIBA ranking en heeft met Mozgov eveneens een toren in huis. Alle andere spelers treden aan in de Russische competitie. Dit team was zeer sterk in 2012 toen coach David Blatt er een bronzen medaille mee behaalde op de Olympische spelen. Enkele grootheden zoals Kirilenko en de ons nog bekende JR Holden haakten erna wel af.

Turkije is een van de gastlanden en prijkt op de 8ste plaats van de FIBA world ranking. Het verloor recent van Frankrijk in de kwalificatie voor de Olympische spelen 2016, en hebben met Omer Asik (Pelicans) en Ilyasova (76ers)  ook NBA-spelers in hun midden. Alle andere spelers zijn actief in de Turkse competitie.

Groot-Brittannië (22ste op FIBA ranking) wist zich niet te kwalificeren voor het laatste EK met als gevolg dat UK Sport de financiële kraan dicht trok. Zo is het Britse basket aan een heropstanding bezig en kan het rekenen op guard Ben Gordon (NBA Free agent momenteel). Team GB kwalificeerde zich recentelijk voor EuroBasket 2017 in een groep met Luxemburg, Hongarije en Macedonie.