Euro 2017 – Enkele reacties van de Belgian Cats na de loting

Vrijdag werd in Praag de loting gehouden voor EuroBasket Women 2017. De Belgian Cats kwamen terecht in Groep D, samen met Letland, Montenegro en Rusland. De eerste reacties van de Belgian Cats !

Philip Mestdagh: “Deze poule biedt kansen, het is een groep waar alles open ligt. Dat wil zeggen dat we alle wedstrijden kunnen winnen, maar evengoed dat we elke wedstrijd kunnen verliezen. Alles tussen de plaatsen 2 en 4 is dus mogelijk. Het had veel slechter kunnen uitdraaien in de loting, dat is zeker. Het is niet slecht, maar er zijn ook nadelen. Onmiddellijk in Praag spelen zie ik als iets positief. Na de groepsfase kruisen we tegen Groep C (Frankrijk, Servië, Griekenland, Slovenië). Als we dus 3e eindigen in onze groep, komen we zonder twijfel tegen Frankrijk of Servië uit. Dat is minder positief nieuws. Misschien was Groep C beter geweest. Als we daar Griekenland achter ons zouden kunnen houden en derde worden, dan komen we uit tegen de 2e van Groep D, Montenegro bijvoorbeeld. Ach, je hebt niet te klagen als je uit pot 4 komt.”

Ann Wauters: “Elke ploeg in deze gelijkopgaande groep heeft zijn sterktes. Ook wij met onze kwaliteiten en de positieve sfeer die in onze ploeg heerst. Rusland komt van een EK waar ze onder de verwachtingen presteerden met een 6e plaats. Zij zullen zich willen herpakken met een nieuwe generatie. Montenegro is een gevaarlijke ploeg. Hun topspeelster, Jelena Dublkevic, speelt bij mij in de ploeg in Kayseri. Letland tenslotte blijft een slechte herinnering. We verloren nipt tegen hen op ons vorig EK (69-66) in Italië in 2007. Het is een zeer interessante groep.”

Emma Meesseman: Ik ben blij met de groep waarin we terecht gekomen zijn, ik denk niet dat ik achteraf zou switchen met een andere groep. Het zijn natuurlijk allemaal ploegen die al bewezen hebben dat ze op een EK horen, dus gemakkelijk zal het niet worden maar we kunnen zeker iets doen tegen die ploegen. Dat we in Praag spelen is mooi meegenomen, dat is waar ook de eindfase van het tornooi zal gespeeld worden dus we zullen ons best doen om er zo lang mogelijk te blijven. De volgorde van de matchen valt volgens mij redelijk mee. Montenegro en Letland ken ik niet zo goed, of toch niet zo goed als Rusland, maar we zullen hun sterktes en zwaktes  zeker tijdig analyseren. En voor de supporters: Praag is niet zo ver en het is een schitterende stad om te bezoeken. Er is dus geen enkele reden om niet ter plaatse te komen supporteren!

Kim Mestdagh: Ik denk dat de loting veel zwaarder had kunnen uitdraaien. Het valt goed mee maar we krijgen absoluut geen cadeau. Het is een gelijkopgaande groep geworden, ik ben er best wel tevreden mee.De eerste match is tegen Montenegro. We zullen 300% klaar moeten zijn vanaf dag één want dat is een match die we zeker aankunnen.”

Julie Vanloo: “Ik denk dat we in een mooie groep terecht gekomen zijn met goeie kansen om naar de volgende ronde door te stoten. Ik heb de loting live gevolgd en hoopte echt dat we in groep C (met Frankrijk, Servië en Griekenland) terecht zouden komen. Maar goed, het zal natuurlijk heel zwaar worden maar het is zeker mogelijk met de kwaliteiten waarover wij beschikken. Ik was al super enthousiast voor de loting, en nu ben ik enorm ongeduldig om in het EK te spelen en naar Praag te vertrekken. Dat het maar snel juni is!”

Noémie Mayombo: Wel, deze groep valt enorm mee, niet? We krijgen nog niet van bij de start kleppers zoals bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Servië voorgeschoteld. Anderzijds zitten er wel twee enorm fysieke ploegen in onze groep, Montenegro en Letland. Rusland heeft dan weer een pak jonge talenten. Ik geloof dat dit een haalbare groep is voor ons. Nadien komt het echte werk natuurlijk, wanneer we kruisen met een andere groep. Dan komen we ongetwijfeld tegen een grote ploeg uit (Frankrijk of Servië misschien). Dat wordt ongetwijfeld moeilijk, maar niet onmogelijk!”

Jana Raman: Ik denk dat we heel blij mogen zijn met deze poule waar, laat ons eerlijk zijn, iedereen van iedereen kan winnen. Poules A en C zien er heel zwaar uit dus denk ik dat iedereen tevreden is met de groep waarin we zitten. Ik kan al niet wachten tot het EK start!