De U18 Lions worden 5e in de B-divisie

De nationale ploeg U18 Men, de U18 Lions kortweg, haalden de vijfde plaats op het Europees Kampioenschap in Macedonië. Hiermee doen ze beter dan de 9e plaats van vorig jaar, maar promotie naar de A-reeks van het kampioenschap zit er niet in.

In de groepsfase moesten de Belgen vrede nemen met de 2e plaats, na groepswinnaar Montenegro. Hierdoor was coach Foucart en zijn team al zeker van een plaats in de top 8 van het tornooi. Promotie naar de A-divisie zat erin als de Belgen bij de eerste 3 teams konden eindigen.

Als tweede van groep B werd de eerste uit groep A, Hongarije, de tegenstander van de U18 Lions in de kwartfinale. Na een schitterende start, viel de motor van de Belgen stil in het derde kwart. Onze jongens kregen een 29-6 te verwerken en kwamen deze uppercut niet meer te boven. 68-63 werd de eindstand en verder strijden voor de plaatsen 5-8 het verdict.

In die eindstrijd wonnen de U18 Lions eerst van Tsjechië (74-58) en smeerden ze nadien ook Polen een nederlaag aan (71-51). Hierdoor eindigt België op de vijfde plaats in het eindklassement.

Montenegro kampioen in B-divisie

Montenegro won het tornooi zonder één wedstrijd te verliezen. Oekraïne haalde zilver en Slovakije won de strijd om de derde plaats. Deze 3 landen stijgen naar de A-divisie in 2017.

Welke ploegen er dalen uit de A-divisie weten we nog niet. Dat kampioenschap werd immers uitgesteld omwille van de onrust in Turkije, waar het tornooi zou plaatsvinden. FIBA bekijkt nu de mogelijkheden om het tornooi eind 2016 of begin 2017 te spelen.

Stats bewijzen collectieve sterkte

Dat onze U18 Lions het vooral moesten hebben van hun collectieve sterkte, bewijzen de statistieken van het tornooi. Lander Kuijt (10,6), Giuliano Neri (10,2) en Darnell Snyers (9,9) waren topscoorders met elk een tiental punten per wedstrijd. Alle andere spelers droegen tussen de 3 en 7 punten per wedstrijd bij.

Thibault Vanderhaege was de beste rebounder van dienst met gemiddeld 6 stuks per wedstrijd, Servaas Buysschaert deed praktisch even goed met 5,9 rpg gemiddeld.

Darnell Snyers gaf tenslotte de meeste assists. Hij deelde er 25 uit in totaal, goed voor 3,1 apg.