Bondscoach Eddy Casteels neemt afscheid van Belgian Lions

Eddy Casteels heeft beslist om niet verder te gaan als bondscoach van de Belgian Lions. De overwinning tegen Bosnië was meteen de laatste interland van de 57-jarige Mechelaar.

Eddy Casteels debuteerde in 2005 bij de Belgian Lions en onder de leiding van general manager Jacques Ledure. De Belgian Lions zaten toen in de bodem van Europa. Na jaren van bouwen bereikte Eddy Casteels maar liefst 4 opeenvolgende keren het Europees Kampioenschap (2011, 2013, 2015 en 2017). Het beste resultaat was een 9de plaats op Eurobasket 2013 in Slovenië.

De Belgian Lions waren opnieuw een hype in België met onder meer 6.500 toeschouwers in de Spiroudôme tegen Israël en enkele keren een uitverkochte en met 5.000 toeschouwers gevulde Lotto Arena van Antwerpen. In Antwerpen wonnen de Lions zelfs van het Frankrijk van NBA-ster Tony Parker en co.

Eddy Casteels is met 190 caps de recordhouder als bondscoach bij de Belgian Lions. “Na vier opeenvolgende EK’s was de challenge ons voor de eerste keer te kwalificeren voor een WK (China 2019). Het systeem van de windows was voor ons geen meevaller en de ambitie om naar een WK te gaan werd niet ingevuld. Na dertien jaar en veertien campagnes was de tijd rijp om een stap terug te zetten. Mijn echtgenote Marleen zal gelukkig zijn dat ik opnieuw eens een zomer thuis ben. Vraag me geen hoogtepunten in die dertien jaar. Het was voor mijn één groot avontuur en vooral een eer om met een geweldige staff en spelers als onder meer Axel Hervelle, Christophe Beghin, Quentin Serron, Sam Van Rossom en Roel Moors te kunnen samenwerking. Wie mijn opvolger wordt  weet ik niet, maar ik wens hem veel succes. De staff weet dat ik mijn assistenten Roel Moors en Serge Crevecoeur hoog in het vaandel draag. Het zijn enorm getalenteerde en jonge coaches. En last but not least: er staat met o.a. Thomas Akyazili, Vincent Kesteloot, Retin Obasohan, Ismael Bako, Hans Vanwijn, Manu Lecomte een schitterende nieuwe lichting klaar,” aldus nog een emotionele Eddy Casteels.

Het management van de Lions zal woensdag samenkomen om de toekomst te bespreken.

General manager Stefan Garaleas: “Coach Eddy is iemand vol passie voor zijn vak, op en top professioneel, veeleisend voor zichzelf en heel het team. Hiermee bracht hij de Lions telkens tot een hoger niveau, waar ik hem persoonlijk dankbaar voor ben. Ook zijn grenzeloos respect voor de nationale ploeg en waar deze voor staat, moet een voorbeeld dienen voor iedereen.”

Sports manager Jacques Stas: “Eddy had oog voor detail en was met gans zijn hart bij de nationale ploeg verbonden. Zijn passie is voor iedereen die met de sport van de oranje bal is verbonden een voorbeeld.

Axel Hervelle: “De coach leeft voor het basketbal. Ongelooflijk georganiseerd. Hij heeft alles gegeven voor de nationale ploeg. Hij is een persoonlijkheid en we beleefden een onvergetelijk avontuur. Wij moeten trots zijn op zijn parcours.”

Sam Van Rossom: “Coach Eddy is een perfectionist die heel gepassioneerd met het spel bezig is. Een coach met een leeuwenhart en veel grinta. Waarden die hij perfect op de groep wist over te brengen. Bedankt voor de vele mooie momenten Coach!”

Quentin Serron: “Coach Eddy ademt passie uit. Hij bleef ook altijd positief, zelfs in moeilijke momenten. Hij gaf zich volledig voor het team en wilde nooit opgeven. Zijn humor was speciaal, maar als je deze begreep werd het een leuk iets en waar je steeds weer naar uitkeek.”

Christophe Beghin: “Coach Eddy Casteels heeft de Belgian Lions op de Europese kaart gezet. Ik apprecieerde vooral zijn persoonlijkheid. Ik wens je nog veel succes in de toekomst Coach!”

Roel Moors: “De Belgian Lions konden zich de afgelopen 13 jaar geen betere ambassadeur wensen. Het was een eer om te mogen deel uitmaken van de opgang van onze nationale ploeg met als hoogtepunten de kwalificatie voor het EK en de 9de plaats in 2013.”