Belgian Lions in Bosnië op zoek naar zege on the road

De Belgian Lions werken vanavond (20 uur) de derde speeldag van de eerste WK-kwalificatieronde af. Na verlies tegen Frankrijk in de Lotto Arena en in Rusland gaan de Lions op zoek naar eerste zege on the road. Als de selectie van bondscoach Eddy Casteels wint, is het perfect op schema voor de tweede WK-kwalificatieronde. Bij een nederlaag volgt zondag in Nancy en tegen Frankrijk een nieuwe kans.
De laatste twee wedstrijden van de eerste ronde worden in België en einde juni en begin juli betwist. Een kleine nederlaag in Bosnië zou met het oog op de return ook een goede zaak zijn. De Belgian Lions willen daar echter niet van weten en gaan vanavond in Sarajevo resoluut voor de winst.  Na een geslaagde stage in Sarajevo oogt de selectie scherp. Young Lions Haris Bratanovic en Tim Lambrecht zitten vanavond niet in de wedstrijdselectie.
Bosnië opende de WK-kwalificatieronde met winst tegen Rusland en verlies in Frankrijk. Met onder meer Nemanja Gordic , de 2m09 grote Andrija Stipanovic (ex-Luik en Oostende), de 2m10 grote Markus Loncar en de eveneens 2m10 grote Elmedin Kikanovic beschikt coach Dusko Vujosevic over veel lengte talent. Ook Nedim Buza van  BC Oostende zit in de selectie.
190ste selectie voor Eddy Casteels
Voor bondscoach Eddy Casteels is de interland tegen Bosnië zijn 190ste officiële wedstrijd als bondscoach bij de Belgian Lions. De 57-jarige en drievoudige Belgische Coach van het Jaar is sinds 2005 bondscoach en leidde de Belgian Lions naar vier opeenvolgende EK’s. In 2013 werden de Lions 9de op Eurobasket in Slovenië. “Een mooi getal die 190 maar het belangrijkste is dat de verjonging bij de Lions wordt verder gezet. Haris Bratanovic (16) en Tim Lambrecht (20) konden een ganse week proeven van de nationale ploeg. Met Thomas Akyazili (21), Ismael Bako (22), Vincent Kesteloot (22), Hans Vanwijn (23) en Retin Obasohan (24) hebben we het laatste jaar vier jonge talenten in de kern geïntegreerd. Eigenlijk zijn het er vijf met ook Manu Lecomte (22). Hij kan er niet bij zijn omwille van NCAA verplichtingen. Hoe zwaar de groep ook is, we ambiëren een stek in de tweede kwalificatieronde,” zegt de steeds strijdvaardige bondscoach Eddy Casteels.
The road naar het WK 2019 in China
Er zijn 32 Europese ploegen in november begonnen aan de WK-kwalificatiewedstrijden. Van de acht poules van vier stoten de eerste drie door naar de tweede kwalificatieronde. Die landen kampen in september, november 2018 en in februari 2019 voor een ticket voor het wereldkampioenschap 2019 in China. Voor het eerst mogen twaalf, in plaats van acht, Europese landen aan het WK deelnemen. #Basketbelgium #RoadtoWC
Stand poule E: 1. Frankrijk 2-4; 2. Rusland 2-3; 3. Bosnië 2-3; 4. België 2-2
Reeds gespeeld: België-Frankrijk 59-70; Rusland-België 76-69
Programma 3de speeldag: 20.00 Bosnië-België; 20.45 Frankrijk-Rusland
TV: live op Sporza/Ketnet-VOO Sports