Belgian Cats op EK vs. Rusland, Servië en Wit-Rusland

 

De EK-loting in de Servische hoofdstad Belgrado bracht voor de Belgian Cats een zware opdracht. De selectie van bondscoach Philip Mestdagh zit in poule D met Rusland (11 van de wereld), Wit-Rusland (13 wereldranking) en gastland Servië (8ste op de wereldranking).
Het EK gaat door van 27 juni tot en met 7 juli en in Letland en Servië. De Belgian Cats spelen in Nis, een stadje op 250 kilometer van Belgrado. Emma Meesseman en haar ploegmaats openen tegen Rusland, dan wacht Wit-Rusland en tenslotte volgt gastland Servië. 
Servië werd in 2015 Europees kampioen en veroverde op de olympische spelen in Rio (2014) de bronzen medaille.  De vier groepswinnaars zijn rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 werken barrages af met als inzet een stek in de laatste acht. De nummers vier van de vier poules zijn uitgeschakeld. Vanaf de barrages gaat het EK verder in de Servische hoofdstad Belgrado. De top zes van het EK is geplaatst voor het pre-olympisch tornooi dat in februari 2020 wordt betwist.
 Bondscoach Philip Mestdagh: “De groep des doods? Misschien wel, maar ik bekijk het ook positief. We spelen tegen het gastland Servië en bij kwalificatie naar de kwartfinales of barrages moeten we ons niet meer verplaatsen van Letland naar Servië. Bij eventuele barrages komen we tegen een opponent van poule C uit. Die zijn, met alle respect, iets minder sterk. In poule D wacht ons echter in eerste instantie een bijzonder zware eerste fase van het EK. Rusland, Servië en Wit-Rusland beschikken ook over veel talent en een genaturaliseerde Amerikaanse. Rusland en Servië zijn ook toplanden in het mondiale basketbal. We zullen het EK van 2017 (brons) en onze vierde plaats op het voorbije WK dan ook moeten bevestigen.”
De voorbereiding op het EK begint half mei. Einde mei/begin juni trekken de Belgian Cats alvast op stage naar Japan. Daar staan ook twee oefenwedstrijden op het programma. In juni is er ook een internationaal tornooi in België Daar volgt later meer info over! #BelgianCats #BasketbalBelgium #EurobasketWomen19

Loting:
Groep A: Oekraïne, Groot-Brittannië, Letland, Spanje
Groep B: Zweden, Frankrijk, Tsjechië, Montenegro
Groep C: Hongarije, Turkije, Italië, Slovenië
Groep D: Wit-Rusland, Rusland, België, Servië