Belgian Cats kennen wedstrijdschema voor EuroBasket Women 2017

De Belgian Cats kennen het wedstrijdschema voor hun deelname aan Eurobasket Women 2017. Het toernooi vindt plaats van 16 tot en met 25 juni in Tsjechië. Met drie poulewedstrijden tegen Montenegro, Rusland en Letland wordt het geen makkelijke, maar ook geen onmogelijke opdracht voor de meisjes van coach Mestdagh.

Na een afwezigheid van tien jaar kon onze nationale vrouwenploeg zich na een sterke kwalificatieronde nog eens plaatsen voor een groot toernooi. De Cats spelen al hun poulewedstrijden van groep D in de Kralovka Arena in Praag waar ze op vrijdag 16 juni meteen de spits afbijten met het duel tegen Montenegro. Een dag later volgt de ontmoeting met de Russen. Op maandag 19 juni wordt de laatste poulewedstrijd gespeeld tegen Letland.

Geen groepswinnaar?

De vier groepswinnaars zijn rechtsreeks geplaatst voor de kwartfinales. Plaatsen twee en drie van elke groep nemen het onderling tegen mekaar op om de laatste vier tickets voor de kwartfinales te bemachtigen. De winnaars van deze wedstrijden komen uit tegen de vier groepswinnaars.
Wanneer België tweede of derde wordt in hun groep speelt het tegen de tweede of derde uit groep C (Servië, Slovenië, Frankrijk en Griekenland). Vanaf dan wordt er gespeeld met rechtstreekse uitschakeling. De finale vindt plaats op zondag 25 juni.

Ideale mix

De groep van de Belgen wordt beschouwd als een heel open groep, waar iedereen van iedereen kan winnen.

Bij Montenegro waarschuwt onze vijfvoudig Europees Speelster van het Jaar Ann Wauters voor absolute topper Jelena Dubljevic, tevens haar teamgenote bij het Turkse Kayseri Agu. Het EK in 2015 leverde Montenegro een zevende plaats op. In de kwartfinale verloor het toen met amper één punt van latere bronzen medaillewinnaar Spanje.

Rusland staat voor een kantelmoment op het komende EK. Vorige editie strandden de Russen op een, voor hen teleurstellende, zesde plaats. Een nieuwe generatie moet er nu voor zorgen dat ze hun plaats bij de absolute top heroveren.

Aan Letland heeft België geen leuke herinneringen. Op het laatste EK van de Cats in 2007 verloren Ann Wauters en co van de Letten. Afgelopen EK werden ze dertiende.

De Belgian Cats trekken met een jonge, enthousiaste ploeg naar Tsjechië. Dat jonge geweld, gemengd met de ervaring van Ann Wauters, zou wel eens voor een ideale mix kunnen zorgen.

Voorbereiding

De Belgian Cats beginnen op 9 mei aan hun voorbereiding in sportcampus Lange Munte te Kortrijk. Ook voor de kwalificaties van Eurobasket 2019 begin november wisselen de meisjes Namen voor Kortrijk.

Er staan zes wedstrijden op het programma als voorbereiding op het Europees Kampioenschap. Drie daarvan vinden plaats op een Italiaans toernooi dat doorgaat van 26 tot en met 28 mei met als tegenstanders Rusland, Hongarije en gastland Italië zelf. Tevens drie EK-gangers waarvan de Belgen de Russen al partij geven in de poulefase.

Op 2 juni geven de Cats absolute topper Spanje partij in zaal De Schelp te Wevelgem. De Spanjaarden waren op de laatste Olympische Spelen goed voor zilver, in de finale verloren ze van topfavoriet Verenigde Staten. Een dag later nemen beide landen het nogmaals tegen elkaar op in de Kortrijkse sportcampus Lange Munte. Tot slot wordt op 10 juni in Ieper de voorbereiding afgesloten met een wedstrijd tegen Nederland.

 

WEDSTRIJDEN VOORBEREIDING BELGIAN CATS:

26, 27 en 28 mei 2017: Wedstrijden vs. Rusland, Italië en Hongarije
Locatie: Italië (nog geen exacte locatie bekend)

Vrijdag 2 juni 2017: België – Spanje
Locatie: De Schelp, Wevelgem

Zaterdag 3 juni 2017: België – Spanje
Locatie: Lange Munte, Kortrijk

Zaterdag 10 juni 2017: België – Nederland
Locatie: Ieper

POULEWEDSTRIJDEN EUROBASKET 2017 BELGIAN CATS:

Vrijdag 16 juni 2017, 12u30: België – Montenegro

Zaterdag 17 juni 2017, 15u: Rusland – België

Maandag 19 juni 2017, 12u30: Letland – België