Belgian Cats gaan voor top 8 op het WK basketbal

De Belgian Cats vertrekken vandaag naar Tenerife, waar ze van 22 tot 30 september het WK basketbal spelen. Het is de allereerste keer dat België deelneemt aan het wereldkampioenschap basketbal bij de vrouwen. Een primeur dus, ook voor vedetten Ann Wauters en Emma Meesseman.
Op de persconferentie bevestigde coach Philip Mestdagh de ambitie nogmaals: een top 8-plaats is de doelstelling, al moet het gezegd worden dat de top 8 halen zeker geen sinecure is. De Belgen vertrekken naar het WK met de slechtste FIBA-ranking van de deelnemende landen én zonder enige WK-ervaring.
Wauters en Meesseman fit voor het WK
Dankzij het uitstekende werk van de medische staff kunnen de Belgian Cats wel rekenen op zowel Ann Wauters als Emma Meesseman, die beiden sukkelden met blessures tijdens de voorbereiding. “We kijken als groep echt uit naar het WK”, zegt Ann Wauters. “Uit de voorbereiding bleek al dat we als team resultaten kunnen halen als we er voor de volle 100% voor gaan en met de nodige focus spelen. En dat zijn we dus ook van plan op het WK.”
Mooie toekomst voor damesbasketbal
Voor General Manager Koen Umans is het vanaf nu vooral genieten van alles wat er komt. “We hebben een mooie toekomst voor de boeg in het Belgisch damesbasketbal. Dat we nu op een WK staan is een voorbeeld en een droom voor de vele jonge basketbalspeelsters in België. Nu willen we onze plaats tussen de wereldtop afdwingen. De steun van partners zoals Orange Belgium, Volvo, Sport Vlaanderen, Adeps en het BOIC is hierin cruciaal en ik wil hen dan ook bedanken om mee aan deze weg te bouwen.”
Bij Orange Belgium zijn ze ook enthousiast over het komend WK en hernoemen ze zelfs hun terras naar de Belgian Cats. Cristina Zanchi, Chief Consumer Officer bij Orange Belgium: “We zijn trots op onze Belgische nationale ploeg. Om onze fierheid te tonen, hernoemen we ons terras vanaf nu officieel ons ‘Belgian Cats Square’. Samen met al onze klanten die regelmatig een basketbalmatch bijwonen dankzij ons getrouwheidsprogramma ‘Orange Thank You’ supporteren we hen graag naar een mooie plaats op het WK. Go Go Go Belgian Cats!”
Alle wedstrijden live
Het WK wordt gespeeld in 4 groepen van 4 teams elk. België werd ingedeeld in Groep C en begint het WK op zaterdag 22 september tegen Puerto Rico. Een dag later spelen ze tegen Japan en op dinsdag 25 september sluiten de Cats hun groepsfase af tegen thuisland Spanje.
De laatste van elke groep ligt uit de competitie, terwijl de eerste van elke groep rechtstreeks geplaatst is voor de kwartfinale. De nummers 2 en 3 van elke groep spelen dan weer een kwalificatiewedstrijd om de laatste 4 kwartfinalisten te bepalen. De grote finale van het WK staat gepland op zondag 30 september.
Alle wedstrijden van de Cats zullen live uitgezonden worden op Ketnet of Canvas. Ook via de officiële website fiba.basketball/womensbasketballworldcup/2018 en basketbelgium.be blijft u op de hoogte, net zoals via de social media-kanalen @BasketBelgium op Instagram en @TheBelgianCats op Facebook.