Afscheid van icoon Axel Hervelle bij Belgian Lions

Axel Hervelle neemt met de Belgian Lions niet deel aan de WK-kwalificatiewedstrijden die volgende week in de Lotto Arena van Antwerpen (24 november, België-Frankrijk) aanvatten. De power forward van het Spaanse Bilbao stopt immers bij de  Belgische nationale ploeg.  De 34-jarige Hervelle (128 caps) was zestien jaar lid van de Belgian Lions. Hij zit in de legendarische “Club 100” van de Lions en telt na Christophe Beghin (137) en Jef Eygel (134) de derde meeste selecties bij de nationale ploeg.
Hervelle was met België actief op drie Europese kampioenschappen: 2013, 2015 en 2017. Op Eurobasket 2013 in Slovenië was hij met een gemiddelde van 8 rebounds de beste rebounder. Het EK van 2011 miste hij met een knieblessure. Met Hervelle neemt één van de iconen van de laatste twee decennia afscheid van de Lions. Hij is als sinds 2004 succesvol in Spanje, eerst vijf seizoenen Real Madrid en dan bij Bilbao, aan de slag. Op clubniveau gaat Hervelle uiteraard nog verder. Met de WK-kwalificatiewedstrijden in juni/juli in België wordt Axel Hervelle op gepaste wijze gevierd.
“In mijn hart zal ik altijd een Lion blijven”
“Het was een zeer moeilijke beslissing die ik moest oplossen omdat ik echt wilde doorgaan. Ik moet echter eerlijk zijn met mezelf. Ik heb mijn ganse carrière geïnvesteerd in mijn lichaam en verzorging. De reden dat ik een goed evenwicht vond tussen mijn club en de Belgian Lions. Ik voel nu echter dat het moeilijker wordt om beiden te combineren.  De relatieve teleurstelling van Eurobasket in Istanbul is uiteraard daar. Niet vanwege het resultaat, maar vanwege mijn onvermogen om op mijn best te presteren vanwege kleine letsels en de beroemde tourista. Het herstel met Bilbao onmiddellijk daarna was ook moeilijk en de club heeft me nodig terwijl ik waarschijnlijk een beetje frisheid mis. Ten slotte moet worden toegegeven dat de nieuwe internationale situatie met de “windows” van de kwalificatie, de vermoeidheid en de extra verplaatsingen die het in de loop van het seizoen veroorzaakt, niet heeft geholpen. Ik moet naar mijn lichaam luisteren en die zegt stop!”
“In mijn hart zal ik echter altijd een Lion blijven! Ik herhaal, het is een moeilijke beslissing, maar ik denk ook dat het de juiste is. Op het niveau van de Belgian Lions hebben we een uitgebalanceerde groep met jonge mensen en talent en een aantal anciens om hen te begeleiden.Ik denk dat Sam Van Rossom, Jonathan Tabu, evenals Maxime De Zeeuw die nu bijna dertig jaar is, heel goed in staat zijn om deze rol van boegbeeld op zich te nemen.”
“Zeer goed omringd door een staf van hoge waarde met bondscoach Eddy Casteels en zijn assistenten Roel Moors en Serge Crevecoeur en  het medische team, ben ik ervan overtuigd dat alle voorwaarden aanwezig zijn voor deze groep spelers om met succes de nieuwe uitdagingen die op hen wachten iets leuks bereiken. Ik ben alvast supporter nummer 1!””
Bondscoach Eddy Casteels: “Eén van de grootste Belgische spelers aller tijden”
Bondscoach Eddy Casteels respecteert de beslissing van Axel Hervelle om te stoppen bij de Belgian Lions. “Ik vind het persoonlijk iets te vroeg, maar heb uiteraard begrip voor Axel en zijn situatie. Ik ben twaalf jaar bondscoach en hij was steeds mijn verlengstuk op het parket. Een leider ook en voor mij één van de grootste Belgische spelers, misschien wel de beste, ooit. We zullen enerzijds zijn nijdigheid tijdens de wedstrijden missen en anderzijds zijn leiderschap ernaast.”